Het dak zit erop!

Het dak zit erop!

We hebben weer een aantal mijlpalen bereikt sinds de vorige update.

Ten eerste hebben we eind februari ons hoogste punt bereikt. Ruud kwam met zijn kraan om ons hierbij te helpen en dankzij een aantal fanatieke vrijwilligers hadden we in een paar uur tijd alle spanten van de Romneyloods staan.

   

Volgens traditie hebben we een vlag uitgehangen en bier gedronken. Dit heet oorspronkelijk pannenbier, omdat daarna de dakpannen op het dak kunnen. In ons geval was dat dus golfplatenbier.

   

Om het dak dicht te krijgen hadden we voor twee weken een hoogwerker gehuurd, en omdat we die ten volste wilden benutten hebben we kei- en keihard gewerkt, zeven dagen per week, soms wel twaalf uur per dag.

We hebben een dubbele daklaag gemaakt met isolatie ertussen. De oude golfplaten van de loods hebben we als eerste bevestigd, daarop hebben we balken bevestigd met glaswol ertussen en deze laag hebben we afgesloten met een partij goede kwaliteit golfplaten.

Een paar dagen voordat we de hoogwerker in moesten leveren begon het weer om te slaan en zou het gaan regenen. De isolatie lag open en bloot op het dak en mocht beslist niet nat worden, dus het was een race tegen de klok om het dak dicht te krijgen. In de schemering hebben we de laatste plaatjes nog vastgeschroefd terwijl de eerste druppels al uit de lucht vielen. We hebben keihard moeten knallen, maar het is gelukt: het dak zit erop!

Net toen we onze eerste vrije dag hadden werden er windstoten voorspeld tussen de 70 en 80 km/u met uitschieters naar 90 km/u. Dat was natuurlijk wel even spannend, maar we hadden alle spanbanden die we konden vinden in de loods gehangen om het dak in vorm te houden. Gelukkig heeft het de stormproef doorstaan.

Nu het dak dicht zit zijn de wanden en de gevels aan de beurt. Voor de zij- en achtergevel gebruiken we de sandwichpanelen van een kantoor in Harderwijk wat we vorig jaar hebben afgebroken. Dat is makkelijk om snel grote oppervlaktes mee dicht te maken en goed isolerend. Het is wel erg lelijk, dus we gaan er nog wel iets moois van maken.

 

Voor de voorgevel gebruiken we het hout dat oorspronkelijk uit de gevels van de Romneyloods komt. We hebben al het hout ontspijkerd, alle rotte delen eraf gezaagd en van alle goede planken die over zijn puzzelen we de voorgevel dicht. Uiteindelijk willen we meer ramen in de gevel plaatsen, maar de prioriteit is nu om de loods dicht te hebben zodat we erin aan de slag kunnen. We gaan nu voor de post-apocalyptische look: een verweerde gevel vol gaten en straks ook helemaal begroeid met planten. Laat die zombie-apocalypse maar komen, wij hebben ons hoofdkwartier al!

2 thoughts on “Het dak zit erop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *