Gezocht: Ervaren bouwer/meewerkend voorman voor de laatste loodjes

Het is lang geleden dat we hier een update hebben geplaatst, maar we zijn nog steeds aan het bouwen aan de HavenPuin. De werkplaats is bijna af, we zijn echt aan het afwerken nu en naar de oplevering toe aan het werken. Voor de laatste loodjes hebben we alleen wat extra hulp nodig. Zie hieronder de advertentie. Delen mag!

 

Gezocht: Ervaren bouwer/meewerkend voorman voor afronding circulaire werkplaats in Utrecht

 

Wij zijn de Stadsjutters: een collectief van zeven idealistische (oud-)krakers die afgedankte materialen nieuw leven inblazen. Op dit moment doen we dat door het bouwen van ‘de HavenPuin’, een multidisciplinaire werkplaats te midden van het Werkspoorkwartier in Utrecht. We doen dit vrijwel volledig met gerecyclede materialen en bouwen alles zelf.

 

Door ons gebrek aan bouwervaring en de omvang van het project hebben wij moeite met het afronden van de klus. Er is mankracht beschikbaar, maar we zoeken iemand die ons gedurende de laatste fase van de bouw wil begeleiden, zodat we onze werkplaats vóór de zomer kunnen opleveren. We hebben iemand nodig die het geheel kan overzien, ons advies kan geven over de nog uit te voeren taken en deze taken kan verdelen naar bekwaamheid van de bouwers. We zoeken iemand voor zo’n twee dagen per week.

 

Dus, heb je enige affiniteit met onze motivatie, en wil je helpen deze vrijplaats tot stand te brengen? Laat het ons weten via info [at] stadsjuttersutrecht [punt] nl of kom langs op de bouwplaats. We vergoeden de reiskosten en maken lekkere lunches. Uiteraard ben je ook altijd welkom om na de oplevering langs te komen om van onze werkplaats gebruik te maken.

 

Veel liefs van ons,

 

De Stadsjutters

 

Thomas, Emma, Annemiek, Pepe, Erick, Silvia en Charlotte

Word jij de 8e Stadsjutter?

Nu de HavenPuin bijna dicht zit, zijn we op zoek naar een extra Stadsjutter die bij ons een ruimte wil huren en zich aan wil sluiten bij ons collectief. Hieronder vind je onze advertentie. Deel hem gerust!

Atelier te huur in het Werkspoorkwartier (Utrecht).

𝐖𝐢𝐣 𝐳𝐢𝐣𝐧 de Stadsjutters, een collectief van creatieve makers en bouwers. Op dit moment zijn we broedplaats ‘de HavenPuin’ aan het bouwen. Dit wordt een multidisciplinaire werkplaats vrijwel volledig gebouwd van gerecyclede materialen. In deze werkplaats willen we onze individuele creaties vormgeven, maar ook samen grote, absurde projecten realiseren.

𝐖𝐢𝐣 𝐡𝐨𝐮𝐝𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 afval, autonomie, serendipiteit, chaos en absurditeit, duurzaamheid, antikapitalisme, activisme en plezier.

We bestaan uit houtbewerkers, staalbewerkers, textielbewerkers. Onze groep bestaat nu uit drie vrouwen en vier mannen.

𝐖𝐞 𝐰𝐢𝐥𝐥𝐞𝐧 zoveel mogelijk diversiteit in de groep, daarom gaat onze voorkeur uit naar een niet-man die op wat voor manier dan ook een creatief maker is (zeefdruk, mode, schilderen, tekenen, tattooeren of iets anders). Voor hout- of metaalbewerkers hebben we helaas geen plaats meer.

𝐖𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐞𝐧 je een eigen ruimte op de eerste verdieping van +- 25m2 en gebruik van de gezamenlijke ruimtes en machines voor 300 euro per maand. De ruimte is beschikbaar vanaf juli/augustus 2021 en we mogen tot ten minste 2031 blijven.

Mail ons als je interesse hebt op info [at] stadsjuttersutrecht [punt] nl of kom langs op de bouwplaats.

𝐀 𝐣𝐞 𝐭𝐨!

Het dak zit erop!

Het dak zit erop!

We hebben weer een aantal mijlpalen bereikt sinds de vorige update.

Ten eerste hebben we eind februari ons hoogste punt bereikt. Ruud kwam met zijn kraan om ons hierbij te helpen en dankzij een aantal fanatieke vrijwilligers hadden we in een paar uur tijd alle spanten van de Romneyloods staan.

   

Volgens traditie hebben we een vlag uitgehangen en bier gedronken. Dit heet oorspronkelijk pannenbier, omdat daarna de dakpannen op het dak kunnen. In ons geval was dat dus golfplatenbier.

   

Om het dak dicht te krijgen hadden we voor twee weken een hoogwerker gehuurd, en omdat we die ten volste wilden benutten hebben we kei- en keihard gewerkt, zeven dagen per week, soms wel twaalf uur per dag.

We hebben een dubbele daklaag gemaakt met isolatie ertussen. De oude golfplaten van de loods hebben we als eerste bevestigd, daarop hebben we balken bevestigd met glaswol ertussen en deze laag hebben we afgesloten met een partij goede kwaliteit golfplaten.

Een paar dagen voordat we de hoogwerker in moesten leveren begon het weer om te slaan en zou het gaan regenen. De isolatie lag open en bloot op het dak en mocht beslist niet nat worden, dus het was een race tegen de klok om het dak dicht te krijgen. In de schemering hebben we de laatste plaatjes nog vastgeschroefd terwijl de eerste druppels al uit de lucht vielen. We hebben keihard moeten knallen, maar het is gelukt: het dak zit erop!

Net toen we onze eerste vrije dag hadden werden er windstoten voorspeld tussen de 70 en 80 km/u met uitschieters naar 90 km/u. Dat was natuurlijk wel even spannend, maar we hadden alle spanbanden die we konden vinden in de loods gehangen om het dak in vorm te houden. Gelukkig heeft het de stormproef doorstaan.

Nu het dak dicht zit zijn de wanden en de gevels aan de beurt. Voor de zij- en achtergevel gebruiken we de sandwichpanelen van een kantoor in Harderwijk wat we vorig jaar hebben afgebroken. Dat is makkelijk om snel grote oppervlaktes mee dicht te maken en goed isolerend. Het is wel erg lelijk, dus we gaan er nog wel iets moois van maken.

 

Voor de voorgevel gebruiken we het hout dat oorspronkelijk uit de gevels van de Romneyloods komt. We hebben al het hout ontspijkerd, alle rotte delen eraf gezaagd en van alle goede planken die over zijn puzzelen we de voorgevel dicht. Uiteindelijk willen we meer ramen in de gevel plaatsen, maar de prioriteit is nu om de loods dicht te hebben zodat we erin aan de slag kunnen. We gaan nu voor de post-apocalyptische look: een verweerde gevel vol gaten en straks ook helemaal begroeid met planten. Laat die zombie-apocalypse maar komen, wij hebben ons hoofdkwartier al!

Update van de bouw

Update van de bouw

Wij hadden een aantal goede voornemens voor 2021, waaronder:

  1. Een fantastische plek maken van de HavenPuin en hier vervolgens hele vette dingen bouwen
  2. Jullie beter op de hoogte houden van ons eerste goede voornemen.

Zoals jullie gemerkt hebben is ons tweede voornemen nog niet zo goed gelukt, maar het is nooit te laat voor verbetering: dus hierbij een verslag van de bouw tot nu toe.

Het begin

Het verhaal van de Stadsjutters begint in mei 2019, waarin we voor het eerst als groep bij elkaar komen en besluiten om samen een werkplaats te gaan bouwen. In september 2019 breken we een oude Romneyloods af in Moerdijk, die de basis vormt van onze bouwplannen.

Silvia schildert een bord voor op het afvalscheidingsstation.

Begin 2020 zijn een aantal Stadsjutters bouwtekeningen aan het maken terwijl anderen zich bezighouden met de financiering, de organisatie en het verzamelen van materiaal. Op 20 april wordt vereniging de Stadsjutters opgericht en in mei tekenen we samen met de Plaatsmaker de intentieverklaring voor de huur van een kavel in de Haventuin. Een maand later werpt onze fondsenwerving de eerste vruchten af wanneer we een toezegging krijgen voor financiering van Stichting Elise Mathilde Fonds.

Emma en Annemiek tekenen de intentieverklaring met de Plaatsmaker

Wat een gedoe…

In juli krijgen we onze bouwvergunning en eind augustus gaan we eindelijk van start met de bouw van de HavenPuin. Dit is bijna een jaar later dan we in eerste instantie hadden gedacht, optimisten die we waren! We zijn allemaal gewend om te bouwen met wat we vinden en gaanderweg een plan te vormen. Niet lullen maar bouwen! Maar nu alles officieel moet kan dat natuurlijk niet. Poeh, wat een bureaucratisch gedoe is het om iets te bouwen van afval. De constructie moet van tevoren goedgekeurd worden terwijl we nog helemaal niet weten wat we allemaal voor materiaal bij elkaar gaan jutten. Ook de leges voor de bouwvergunning zijn gebaseerd op ‘marktconforme prijzen’. Normaal gesproken betaal je een percentage van je bouwkosten voor je bouwvergunning. Maar in ons geval moesten we ruim twee keer zoveel betalen omdat ze uitgaan van de nieuwprijs van materialen terwijl wij alles bij elkaar hebben geschooierd. De belastingdienst deed ook nog moeilijk waardoor we uiteindelijk een coöperatie op hebben moeten richten zodat we belasting mogen betalen. En sommige notarissen snappen niet wat consensus is en vinden het veel te moeilijk om statuten te schrijven voor anarchisten zoals wij. Het is te merken dat het systeem niet is ingericht voor Stadsjutters. Maar we hebben alle obstakels overwonnen en zijn eindelijk aan het doen waar we van houden: bouwen!

De bouw van de aanhanger waarin mensen gebruikt bouwmateriaal kunnen doneren.

De bouw

September is een drukke maand. Tijdens de Krankzinnige Knettercoole Koronaveilige Kamikaze Kruiwagenrace hebben we met behulp van een hele hoop enthousiaste mensen in recordtempo de fundering gestord. De man van de betonwagen stond wel even gek te kijken toen we met z’n twintigen in de startblokken stonden met kruiwagens, maar hij gaf later toe dat hij nog nooit zo snel zijn wagen leeg had gehad. Na het beton werd de fundering gevierd met bier en barbecue en is degene die de meeste kruiwagens had gevuld gekroond tot Kapitein Kruiwagen.

Vrijwilligers strijden mee met de kruiwagenrace.

Een week later worden de containers geplaatst en begint de werkplaats langzaam vorm te krijgen. We krijgen ook subsidie van het K.F. Heinfonds toegezegd en 17 september richten we de coöperatie op.

De plaatsing van de containers.

In oktober krijgen we te horen dat we een cultuurlening krijgen en in december tekenen we het huurcontract met de Plaatsmaker en hebben we het stalen frame af. De eerste twee maanden van het nieuwe jaar zijn we vooral bezig geweest met het kantoor en met de vloer van de eerste verdieping. De vloer ligt er in, en ook het kantoor begint al aardig vorm te krijgen. De dakplaten liggen er op en de gevel moet alleen nog afgetimmerd worden.

Silvia en Erick leggen de vloer van de eerste verdieping.

De gevel van het kantoor.

Het dak

De volgende grote stap is de plaatsing van de Romneyloods. We hebben al twee spanten met de hand opgezet en deze woensdag hebben we een kraan gehuurd waarmee we de rest van de spanten omhoog gaan hijsen. De komende twee weken gaan we met een hoogwerker alle dakplaten bevestigen. Dan hebben we (net nu de kou voorbij is), eindelijk een dak boven ons hoofd!

In weer en wind worden de spanten omhoog gehesen.

Zie hieronder meer foto’s van de bouw: